logo bird solo

Introductie

Als u Bitcoin of andere cryptocurrencies koopt via een handelsplatform, is het belangrijk om te weten hoe u deze veilig kunt opslaan en hoe u deze kunt overzetten naar uw eigen wallet. In deze blogpost leggen we uit welke risico’s er zijn verbonden aan het gebruik van handelsplatformen, hoe u Bitcoin zelf kunt opslaan en welke stappen u moet volgen om Bitcoin van Bitvavo te halen.

De risico's van handelsplatformen

Handelsplatformen zijn bedrijven die Bitcoin en andere cryptocurrencies aanbieden voor aankoop en verkoop. Hoewel deze platforms vaak handig zijn om te gebruiken, zijn er ook risico’s verbonden aan het opslaan van uw cryptocurrencies op deze platforms. Hier zijn enkele van de risico’s:

1. Veiligheidsrisico’s: Handelsplatform zijn vaak het doelwit van hackers. Uw  bitcoin kunnen dus gestolen worden.

2. Tegenpartijrisico: U moet het platform ten alle tijden vertrouwen of ze daadwerkelijk uw bitcoin in beheer hebben en bijvoorbeeld niet hebben uitgeleend

3. Privacy: Het handelsplatform weet precies hoeveel bitcoin u bezit. Deze data kan op straat komen te liggen.

Bitcoin zelf opslaan

Om deze risico’s te verminderen kunt u bitcoin opslaan in een eigen wallet.
Er bestaan verschillende type wallets die geschikt zijn voor andere doeleinden. Grofweg is er onderscheid te maken in software- en hardware-wallets. Voor langetermijnopslag en grotere bedragen is het aan te raden een hardware wallet aan te schaffen. Lees daar meer over op de pagina: Bitcoin veilig opslaan.

Toch kan het verstandig zijn om in ieder geval een deel van u bitcoin zo snel mogelijk van een handelsplatform te halen via een software wallet om zo ervaring op te doen voor u de stap maakt naar een hardware wallet. Lees meer over het aanmaken van een software wallet in onze blogpost: Hoe maak ik mijn eigen bitcoin wallet

Hoe maak ik mijn eigen bitcoin wallet? Wanneer uw eigen wallet is aangemaakt kunnen we door met de volgende stappen.

Bitcoin van Bitvavo halen

1. Log in op uw Bitvavo-account en ga naar uw ‘Dashboard’ pagina.

2. Ga in het Dashboard naar ‘Bitcoin’ toe en open de ‘wallet’

3. Klik rechtsboven op ‘opnemen’.

  4. Voer het ontvangstadres. U kunt deze kopiëren vanuit uw eigen wallet. Controleer goed of deze overeenkomt na het kopiëren.

   5. Controleer of het adres correct is en voer het bedrag in dat u wilt versturen. Test eerst een kleiner bedrag.

    6. Klik op de knop ‘Doorgaan’ en bevestig de transactie met uw 2FA-code of mail.

    7. Wacht tot de transactie is verwerkt door Bitvavo. Dit kan even duren.

     Gefeliciteerd! U heeft nu bitcoin in eigen beheer

     U heeft nu bitcoin in eigen beheer. Bent u klaar voor de volgende stap en wilt u al uw bitcoin voor langere termijn opslaan. Maak gratis kennis met de adviseurs van ZNIP. Wij ondersteunen u met langetermijn opslag, voorzien u van alle veiligheid best practices en kunnen meedenken met nalatenschap.