Bitcoin veilig opslaan

Bitcoin zelf in beheer

Uw bitcoin staan geregistreerd op adressen in een publieke database genaamd ‘de blockchain’. Mensen die zelf bitcoin bewaren krijgen toegang tot die bitcoin met behulp van een ‘private key’ (bitcoin sleutel). Eigenlijk is de bitcoin sleutel het geheime wachtwoord die het eigendom aantoont van uw bitcoin. Deze sleutel kan in elke wallet geïmporteerd worden om toegang te krijgen tot uw bitcoin die aan deze sleutel toebehoren. De sleutels worden vaak uitgedrukt met behulp van een ‘seedphrase’ (backup woorden). Dit is een lijst van 12/18/24 Engelse woorden die in een bepaalde specifieke volgorde staan.

Welke situatie past bij u?

Meestal wordt de seed phrase gegenereerd met behulp van een bitcoin wallet. Dit kan een hardware of software wallet zijn. Met behulp van deze wallet kan vervolgens de bitcoin van het ene naar het andere adres overgemaakt worden. Het is belangrijk om verstandig om te gaan met deze informatie omdat het de sleutel is tot uw bitcoin. Samen met u kijken we welke wallet en backup methoden bij u past. Vervolgens leren wij u alles rondom het zelf in beheer nemen van uw bitcoin volgens de laatste veiligheidsstandaarden.

'Hot' wallet

Bij een ‘hot’  wallet, ook wel software wallet genoemd, bewaart u uw bitcoin sleutels  een mobiel of laptop. Voor een ‘hot wallet’  moet een applicatie worden gedownload en geïnstalleerd op een van deze toestellen. Een ‘hot’  wallet:

  • Is verbonden met het internet
  • geeft snel toegang tot uw bitcoin voor gemakkelijke verzending
  • Is makkelijk te gebruiken, maar geeft meer risico op fouten of hacks

Over het algemeen worden ‘hot’ wallets gebruikt als betaalrekening en voor kleinere bedragen.

'Cold' wallet

Bij een ‘cold’ wallet bewaart u de bitcoin sleutels op een klein hardware apparaat. Dit wordt een hardware wallet genoemd.  Een hardware wallet is ontworpen om met zo min mogelijk complexiteit en maximale veiligheid een Bitcoin wallet te bieden. Het apparaat is puur gericht op het beveiligen van uw private keys en in tegenstelling tot een mobiel of laptop is deze niet verbonden met het internet en dient het geen andere doeleinden. Een hardware wallet:

  • Is een offline wallet op een klein hardware apparaat
  • Geeft meer veiligheid voor het versturen van transacties,
  • Geeft meer bescherming tegen hackers en malware

Wij adviseren om een hardware wallet te gebruiken als spaarrekening.