logo bird solo

Het internet staat vol met verhalen van mensen die hun bitcoin zijn verloren maar dit hoeft u niet te gebeuren. Met de juiste voorzorgsmaatregelen hoeft niemand ooit zijn bitcoin te verliezen. Het belangrijkste element voor het veilig bewaren is goed weten wat je doet, uit deze kennis volgen alle juiste keuzes die uw bitcoin veilig houden.

Waar is mijn bitcoin?

Om duidelijk te maken hoe u uw bitcoin veilig kunt bewaren moeten we eerst een andere vraag beantwoorden: waar is die bitcoin eigenlijk? Het meest voor de hand liggende antwoord is: de bitcoin zit in mijn wallet. Dit is helaas niet waar en kan er voor zorgen dat u verkeerde beslissingen neemt als het gaat om het bewaren van bitcoin. 

De blockchain

Waar is mijn bitcoin dan wel? Een beter antwoord is: de bitcoin zitten in de blockchain. Ook dit klopt niet helemaal maar voor deze uitleg is het een handige vergelijking. De blockchain is de administratie van alle Bitcointransacties en balansen. Voor dit verhaal is het makkelijker om de blockchain te zien als een rij onverwoestbare postkluisjes op een openbare plek. Iedereen kan geld in een kluisje stoppen via de brievenbus, maar alleen degene met de sleutel kan het geld er uit halen. Als de sleutel kwijt is krijg je het bijbehorende kluisje nooit meer open ongeacht hoeveel geld er in zit. Wel kan er nog steeds geld in gestopt worden via de brievenbus, maar dat geld kan er dus nooit meer uit.

Toegang

Wat goed bewaard moet worden zijn niet de bitcoin zelf, maar toegang tot die bitcoin. Heeft u de sleutel dan heeft u toegang. Heeft u de sleutel niet dan heeft u geen toegang. Net als de sleutel van een fysiek kluisje kan deze sleutel worden gekopieerd. Elk kopie van de sleutel kan het kluisje openen, maar twee keer zoveel sleutels hebben betekent niet dat er opeens twee keer zoveel geld in het kluisje ligt. Net als een fysieke sleutel kan een kopie van deze sleutel in de verkeerde handen vallen, dan kan ook iemand anders uw kluisje openen en het geld er uit halen. Als twee partijen beide een sleutel hebben kunnen zij elkaar niet verhinderen het kluisje te openen. Heeft niemand de sleutel dan kan niemand meer bij het geld in de kluis.

Private key

De sleutel die bij zo’n denkbeeldig kluisje hoort noemen we een private key. Een private key is een code die toegang geeft tot het kluisje waar de bitcoin in zit. De daadwerkelijke code is lang en kan bestaan uit meer dan 100 willekeurige letters en cijfers. Dit is heel lastig om foutloos over te schrijven. Gelukkig hoeft u dit als Bitcoin gebruiker nooit zelf te doen. Hiervoor gebruiken we wallets.

Wallet

Een wallet is een app (of apparaat) die het makkelijk maakt om uw private key te bewaren en te gebruiken. Vrijwel elke moderne wallet zal de private key niet eens laten zien, dat is ook niet nodig. In plaats daarvan geeft de wallet 12 (soms 18 of 24) Engelse woorden om te noteren. Dit kunt u het beste op papier doen, we komen er later op terug waarom. Deze set woorden is een directe vertaling van de private key. Hier is voor gekozen omdat het makkelijk is om deze woorden foutloos over te schrijven, zelfs al maak je een spelfout dan is een woord nog te herkennen. Deze set woorden noemen we de seed phrase.
 
Seed phrase

Met de seed phrase zijn we bij de kern van het onderwerp aangekomen. Omdat uw seed phrase een vertaling is van de private key is het bewaren van de seed phrase voldoende om toegang tot uw bitcoin niet kwijt te raken. U kan de seed phrase zien als uw bitcoin backup; het is een kopie van de digitale sleutel die toegang geeft tot uw bitcoin. Zolang je ergens nog een kopie van die sleutel hebt kunt u de toegang tot uw bitcoin niet verliezen. De telefoon waar uw wallet app op staat kan stuk gaan, in dat geval kunt u op een nieuwe telefoon een nieuwe wallet app installeren en met de seed phrase de toegang tot uw bitcoin herstellen. Zolang u de seed phrase op papier hebt bent u voor het bewaren van bitcoin nooit afhankelijk van een apparaat of derde partij. 

Categorieën: Opslagmethoden