logo bird solo

Als u heeft besloten uw eerste beetje bitcoin aan te schaffen kunt u dit op meerdere manieren aanpakken. De voornaamste twee opties zijn bitcoin aanschaffen en laten bewaren bij een derde partij , ook wel exchange genoemd, of bitcoin bewaren in uw eigen wallet. Het belangrijkste verschil tussen deze twee opties is wie de baas is over de bitcoin. Over bitcoin op een exchange heeft u maar beperkte controle. Over bitcoin in uw eigen wallet ligt de volledige controle in uw handen. In dit artikel gaan we voor de tweede optie; een eigen wallet. We gaan de stappen doorlopen om een zogenaamde hot wallet aan te maken en uw eerste beetje bitcoin aan te schaffen en bewaren. Tot slot bekijken we hoe bitcoin versturen werkt.

Welke wallet kies ik?
 
Op het gebied van wallets is er veel keuze. Een goede plek om te beginnen is een wallet app voor op uw smartphone. Een makkelijke wallet om mee te beginnen is BlueWallet. Deze app is beschikbaar voor zowel de iPhone als Android en biedt een goede combinatie van veiligheid en gebruiksgemak. Met de onderstaande stappen gaan we de app instellen, een backup maken en wat bitcoin ontvangen.
 

Een wallet aanmaken

  • Installeer Bluewallet op uw smartphone en open de app. Daar wordt u begroet door deze pagina. Als eerste gaan we de instellingen aanpassen, druk hiervoor op de drie puntjes in de rechter bovenhoek.
  • Druk op “Currency” en kies voor Euro.
  • Met de optie “Use Biometrics” kan je de app vergrendelen met een vingerafdruk. Als uw smartphone geen vingerafdruk scanner heeft kan u in plaats daarvan de optie “Encrypt storage” gebruiken om de app te vergrendelen met een wachtwoord. Het is aan te raden om één van deze twee opties te gebruiken. Hierna kunt u terug naar het beginscherm.
  • Druk op “Create a wallet”. U kunt de wallet een naam geven, ik noem mijn wallet “2020”. Druk op “Bitcoin” en dan op “Create”.
  • De app toont nu 24 Engelse woorden. Deze woorden zijn een backup van uw bitcoin wallet. Noteer de woorden op papier. Noteer ook de nummering van 1 tm. 24, de volgorde van de woorden is belangrijk. Zet ook de naam BlueWallet en de datum er bij.
     
    Het is belangrijk dat u dit daadwerkelijk op papier doet en de woorden niet opslaat in een andere app of op een computer! Deze backup noemen we de seed phrase. In het artikel Bitcoin veilig bewaren gaan we dieper in op de reden dat we de seed phrase niet digitaal bewaren.
  • Bewaar het papier met uw seed phrase op een veilige plek. Als de telefoon stuk gaat heeft u de seed phrase nodig om weer toegang tot uw bitcoin te krijgen.

Als u de seed phrase op papier hebt staan kunt u drukken op “OK, I wrote this down!”. Dit brengt u terug naar het hoofdscherm waar nu een balans van 0 BTC te zien is. Nu we klaar zijn met het instellen van de wallet kunnen we ons eerste beetje bitcoin ontvangen.